Jouluruoilla pääsee herkuttelemaan turvallisesti useamman päivän, kun muistaa huolehtia niiden säilyvyydestä. Pidä jouluherkut kylmässä, kuumenna riittävän lämpimiksi ja nosta tarjolle pienissä erissä. Tässä parhaat säilytysvinkit.

 

Joulu on monessa perheessä vuoden merkittävin ruokajuhla. Pöytiin kannetaan silloin niin kinkkua, kalkkunaa, joululaatikoita, erilaisia kaloja kuin monen sortin salaattejakin. Monessa kodissa haasteita aiheuttaa ruokien säilyvyys ja riittävien isojen kylmätilojen puute.

Ennen jouluherkkujen hankkimista on hyvä varmistaa, että jääkaappi on säädetty +2−+6 asteeseen. Riittävän kylmä lämpötila on tärkeä ruoan laadun ja säilyvyyden kannalta. Lämpötila on eri jääkaapin hyllystä riippuen: kylmintä on alimpien hyllyjen takaosassa tai pakastelokeron läheisyydessä. Helposti pilaantuvat elintarvikkeet, esimerkiksi kalat, mäti, kinkku, tuorejuustot ja pateet, kannattaa sijoittaa kylmimpiin osiin. Lämpömittarilla on hyvä tarkkailla jääkaapin lämpötilaa.

Älä nosta tarjolle kaikkea kerralla

Monesta joulupöydästä löytyvä kinkku tai kalkkuna tulee kypsentää aina vähintään 75 asteen sisälämpötilaan, joka tappaa bakteerit. Raaka liha voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Kypsennyksessä voi käyttää apuna lihalämpömittaria. Käsittele raakaa ja kypsää lihaa erillisillä työvälineillä. Kinkku olisi hyvä syödä loppuun viikossa eli uuteen vuoteen mennessä.

Tarjolle ei kannata nostaa heti aterian alussa kaikkea ruokaa, vaan annostele tarjoiluvateihin ja -lautasille vain sen verran, minkä arvelet riittävän. Astioita on helppo täydentää tarvittaessa. Lämpimässä kauan seisonut ruoka kannattaa heittää suosiolla pois, eikä sitä tule sekoittaa kylmässä pidetyn ruoan joukkoon. Jos kuumaa ruokaa ei valmistuksen jälkeen syödä heti, on se jäähdytettävä mahdollisimman nopeasti ennen jääkaappiin siirtämistä, esimerkiksi kylmässä vesihauteessa tai peitettynä ulkona.

Kotitekoinen sinappi säilyy muutaman viikon

Joululaatikot on kätevä valmistaa jo hyvissä ajoin ennen aattoa, sillä ne kestävät hyvin pakastamisen. Sulata pakastetut laatikot kuitenkin jääkaapissa, jotta ne eivät pääse lämpenemään sulatuksen aikana. Laatikot kannattaa kuumentaa yli +60 asteeseen. Lämmitetty ja huoneenlämmössä pitkään ollut joululaatikko tulisi käyttää kerralla, sillä uudelleen jäähdytys lisää ruokamyrkytysbakteerien mahdollisuutta. Kerran sulatettua tuotetta ei tule pakastaa enää uudelleen.

Sinappi on joulukinkun kruunu. Monen perheen joulupöydästä löytyy itse tehtyä sinappia. Kannattaa muistaa, että se ei säily yhtä kauan kuin kaupoissa valmiina myytävät sinapit. Säilymisaikaan vaikuttavat valmistushygienia ja sinapissa käytetyt raaka-aineet. Jääkaapissa säilytetty kotitekoinen sinappi säilyy syömäkelpoisena muutaman viikon ajan.