Korvasieni on herkullinen lisä ruokapöytään – kunhan muistaa olla tarkkana sen oikeanlaisen käsittelyn kanssa.

Korvasieni on erinomainen ruokasieni, mutta vain oikein käsiteltynä. Se on sellaisenaan käytettynä tappavan myrkyllinen, joten korvasientä ei saa koskaan syödä tai käyttää ruoanlaitossa ilman oikeanlaista esikäsittelyä. Oikean käsittelyn jälkeen se kuitenkin sopii syötäväksi.

Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (yksi osa sieniä ja kolme osaa vettä), vähintään viisi minuuttia per kerta. Sienet tulee huudella hyvin runsaassa vedessä molempien keittokertojen jälkeen. Korvasieniä voi myös säilöä kuivaamalla. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä, sopiva annostelu on 100 grammaa sieniä kahteen litraan vettä. Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan, samaan tapaan kuin tuoreetkin. Korvasieniä käsitellessä, oli kyseessä sitten kuivatus tai keittäminen, tulee aina muistaa hyvä tuuletus. Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää missään tapauksessa ruoanvalmistuksessa.

Korvasieni kasvaa keväällä ja alkukesästä

Korvasieni on keväinen sienilaji. Se ilmestyy Etelä-Suomessa usein jo huhtikuun aikana, Pohjois-Suomessa kesäkuussa. Korvasieniä löytää parhaiten kulottuneen kasvillisuuden joukosta, hiekkapohjaisista havumetsistä, tuoreista kuusikoista ja rikkoutuneesta maastosta, esimerkiksi ajourilta ja metsäpolkujen varsilta.

Korvasieni muistuttaa tippaleipää tai aivopoimuja. Ontto lakki on vaalean- tai tummanruskeaa muhkuraista poimua, reunat ovat kääntyneet sisäänpäin ja ovat jalassa kiinni. Jalan koko vaihtelee, väriltään se on vaaleanharmaa tai vaaleanruskea. Lakin tavoin myös jalka on ontto. Korvasienen koko vaihtelee muutamasta sentistä noin 15 senttiin asti. Malto on ohutta ja haurasta, ja kun korvasienen halkaisee, paljastuu sienen kermanvalkea ja ontto sisus. Tuoksu on pähkinäisen voimakas, hienostunut ja omalaatuinen.

Voimakkaan makuinen, lisää varoen

Korvasienen maku on hyvin voimakas, eikä sitä kannata lisätä ruokiin suuria määriä. Aromikkaana sienenä se sopii erinomaisesti esimerkiksi keittoihin, kastikkeisiin ja muhennoksiin. Erityisen hyvin korvasieni sopii parsan, lohen, uusien perunoiden sekä kevätvihannesten kanssa tarjottavaksi. Kokeile korvasieniä myös riistan lisukkeena.