Kotimaisten kananmunien syöminen raakana on täysin turvallista. Muista kuitenkin käsittelyssä hyvä käsihygienia.

Kananmuna on monipuolinen raaka-aine niin ruoanlaitossa kuin leivonnassakin. Se on hyvä proteiinin lähde. Kananmunassa on myös merkittäviä määriä mm. jodia ja rasvaliukoisia vitamiineja kuten A-vitamiinia. Kananmunan keltuaisen kolesterolipitoisuus on korkea, kun taas valkuaisessa sitä ei ole lainkaan.

Kananmunat nautitaan usein kypsennettynä, mutta kotimaisia kananmunia on turvallista syödä myös raakana ja löysäksi keitettynä. Raakaa kananmunaa käytetään esimerkiksi majoneesien valmistukseen. Myös kakkutaikinan maistaminen raakana on täysin turvallista.

Kananmunia käsitellessä kannattaa muistaa hyvä käsihygienia – samaan tapaan kuin kaikessa muussakin ruoanvalmistuksessa. Kananmuna kannattaa avata niin, että sen sisus ei kosketa ulkokuorta. Kananmunien käsittelyn jälkeen kannattaa aina pestä kädet, sillä kananmunat eivät ole koskaan täydellisen puhtaita.

Voiko kananmunassa olla salmonellaa?

Vain jotkut salmonellat, kuten Salmonella Enteritidis, voivat päätyä kananmunan sisälle ja säilyä siellä hengissä. Jos kanalla on sellainen salmonellatartunta, joka ei siirry kanasta muniin, sen tuottamien munien pinnalla voi olla salmonellabakteereita ulosteiden kautta. Tätä estetään kuitenkin hyvällä tuotantohygienialla ja tarkastuksilla.

Salmonellat ovat bakteereita, jotka voivat aiheuttaa vakavan suolistotulehduksen. Erilaisia salmonellatyyppejä on olemassa yli 2000. Salmonella tuhoutuu kuitenkin kuumentamalla, joten ruoan kuumentaminen kuplivan ja höyryävän kuumaksi riittää tuhoamaan salmonellabakteerit.