Kotimaisista juureksista saa maukkaita sipsejä myös ilman upporasvassa paistamista. Kuivurissa syntyvät juuressipsit ovat mukavaa dipattavaa hummukseen, johon saat hauskan värin lisäämällä kuivattuja punajuurilastuja.

2−4:lle   | Valmistusaika: 5−6 h
(vegaaninen, laktoositon, maidoton, gluteeniton, soijaton, ei sisällä kananmunaa, ei sisällä kalaa/äyriäisiä)

1 palsternakka
3 punajuurta
2 porkkanaa
1 pieni bataatti

Punajuurihummus
1 prk (n. 300 g) kikherneitä
n. 20 punajuurilastua
½ sitruunan mehu
suolaa
pippuria
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tahinia
½ dl vettä
½ dl oliiviöljyä

Kuori juurekset ja leikkaa mandoliinilla mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Keitä siivuja kiehuvassa suolavedessä 1−2 minuuttia kunnes juurekset ovat pehmenneet. Aseta siivut ruokakuivuriin niin, etteivät lastut mene limittäin ja kuivaa ensin 4 tuntia ja sitten tunti kerrallaan kunnes juuressipsit ovat rapeita. Jos jokin kuivurin kerroksista tuntuu toimivan tehokkaammin, voit vaihdella sipsien paikkaa kuivaamisen aikana.

Aja kaikki hummuksen ainekset oliiviöljyä lukuun ottamatta tasaiseksi massaksi monitoimikoneen kutterissa. Lisää oliiviöljy tasaisena nauhana sileään seokseen. Jos hummuksen koostumus tuntuu paksulta voit lisätä vettä. Dippaa juuressipsit punajuurihummukseen.

 

Kuivaaminen säilytyskeinona perustuu siihen, että mikrobit tarvitsevat kasvamiseensa vettä. Kuivaamalla elintarvikkeen vesipitoisuus alenee huomattavasti ja pilaajamikrobien kasvumahdollisuudet vähenevät. Lue lisää