Porkkanakeitto on helppo arkiruoka, josta saa juhlavamman version näyttävämpien lisukkeiden kera. Kun keiton koristelee paistetulla halloumilla, persiljaöljyllä ja paahdetuilla auringonkukansiemenillä nousee porkkanakeitto aivan uudelle tasolle.

3−4:lle   |   Valmistusaika: 50 min
(kasvis, gluteeniton, soijaton, ei sisällä sitrushedelmiä, ei sisällä hernettä, ei sisällä kananmunaa, ei sisällä kalaa/äyriäisiä, ei sisällä selleriä)

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2−3 cm pala inkivääriä
800 g porkkanaa
öljyä
1 tl juustokuminaa
1 l kana- tai kasvislientä
2 dl ruokakermaa
suolaa
mustapippuria

Persiljaöljy
½ nippua lehtipersiljaa
½ dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

4 rkl auringonkukansiemeniä
250 g halloumia

Hienonna sipuli, valkosipuli ja inkivääri, kuori ja pilko porkkanat. Kuullota kasviksia öljyssä kunnes ne alkavat pehmetä ja ottavat hieman kiinni kattilan pohjaan. Lisää juustokumina ja kuullota vielä hetki. Lisää liemi ja keitä kunnes porkkanat ovat pehmenneet, noin 25 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella tai blenderillä, lisää kerma ja mausta.

Valmista persiljaöljy. Soseuta sauvasekoittimella lehtipersiljan lehdet oliiviöljyyn ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Paahda auringonkukansiemenet kuivassa pannussa. Viipaloi halloumi ja paista pannulla kullanruskeaksi. Leikkaa paistetut halloumiviipaleet kuutioiksi. Tarjoile porkkanakeitto halloumikuutioilla, lehtipersiljaöljyllä ja auringonkukansiemenillä koristeltuna

 

Jo korjuuvaiheessa porkkanoihin tarttuva Y. pseudotuberculosis -bakteeri pystyy monista muista bakteereista poiketen lisääntymään myös kylmävarastoinnin aikana (0−5 asteessa). Mikäli bakteerimäärä lisääntyy riittävästi, saattaa se aiheuttaa sairastumisia. Siksi porkkanat tulisi aina pestä ja kuoria huolellisesti sekä pilkkoa omalla leikkuulaudallaan ja veitsellään. Tämä koskee raakana tarjoiltavaa porkkanaa. Keittämällä porkkanan riski Y. pseudotuberculosis -bakteerista poistuu. Lue lisää