Kun haluat tattikastikkeesta erityisen herkullista voit käyttää siihen vain tattien lakit. Kannat voi kuivata myöhempää käyttöä varten. Niistä syntyy helposti esimerkiksi tämä herkullinen sienirisotto.

2:lle   | Valmistusaika: 40 min
(vege, gluteeniton, soijaton, ei sisällä pähkinää, ei sisällä kananmunaa, ei sisällä kalaa/äyriäisiä)

25 g kuivattuja tattien kantoja
8 dl kuumaa kasvislientä

½ sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä

1 rkl voita

200 g Carnaroli tai Arborio -riisiä

1½ dl kuivaa valkoviiniä

1 dl parmesaania raastettuna
2 rkl huoneenlämpöistä voita
½ nippu timjamia


Liota kuivattuja tattien kantoja vähintään 30 minuuttia ja purista kuivaksi. Kiehauta liemi ja jätä kattilaan lämpimälle hellalle niin, että liemi pysyy kuumana. Hienonna kuorittu sipuli, valkosipuli ja tattien varret. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä ja voi paksupohjaisessa kattilassa tai padassa. Lisää sipulit sekä tatit ja kuullota.

Lisää riisi ja sekoittele pannussa kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Lisää sen jälkeen viini ja sekoita kunnes se on lähes imeytynyt riisiin. Lisää lientä pienissä erissä riisin joukkoon. Sekoita koko ajan kumilastalla reunoja myöten, jotta riisi kypsyy tasaisesti eikä tartu pohjaan. Riisin kypsyminen kestää noin 15−20 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä maistamalla. Kun kaikki liemi on lisätty ja riisi sopivan kypsää, lisää parmesaaniraaste sekä voi risoton pinnalle ja anna voin sulaa hetki ennen kuin sekoitat risoton tasaiseksi. Lisää hienonnetut timjamit ja tarjoile sienirisotto parmesaanijuuston kera.

 

Myrkyllisiä sieniä ei tarvitse opetella − riittää, että poimija tuntee ne ruokasienet, joita hän käyttää. Sienestys on hauska ja hyödyllinen harrastus, joka tarjoaa edullista ja terveellistä ruokaa. Sieniretkellä saa ainakin liikuntaa ja raitista ilmaa, vaikkei sienisaalista aina sattuisikaan löytämään. Lue lisää