Kvinoasta ja punajuuresta syntyy maukas ja rapeapintainen vegaaninen hampurilaispihvi. Vegaaninen punajuuriburger on hyvä pitää simppelinä, sillä yksinkertainen on usein kaikkein herkullisinta. Laadukas sämpylä, karamellisoitu sipuli sekä maukas majoneesi salaatin ja tomaatin kera riittävät hienosti.

4:lle   | Valmistusaika: 50 min
(vegaaninen, laktoositon, maidoton, ei sisällä pähkinää, ei sisällä kananmunaa, ei sisällä kalaa/äyriäisiä)

Balsamicomajoneesi
1 dl soijamaitoa
2 tl balsamiviinietikkaa
2 tl dijonsinappia
2 tl sokeria
suolaa
2½ dl öljyä

Karamellisoitu sipuli
2−3 isoa sipulia
öljyä

Punajuuripihvit
5 dl raastettua punajuurta
2 dl kaurahiutaleita
1 dl kypsää kvinoaa
1 dl kikherneitä
1 dl vehnä- tai ohrajauhoja
1 dl pilkottua sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl balsamicoa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

4 laadukasta hampurilaissämpylää
4 salaatinlehteä tai versosalaattia
2 tomaattia

Valmista ensin majoneesi sekoittamalla soijamaito, balsamiviinietikka, dijonsinappi, sokeri ja suola. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan vispaten. Viipaloi kuoritut sipulit ja karamellisoi pannulla keskilämmöllä pienessä öljyssä noin 30 minuuttia.

Aja kaikki pihvin ainekset tasaiseksi massaksi yleiskoneen kutterilla. Kaavi välillä massa reunoilta takaisin kulhoon. Muotoile massasta neljä pihviä kostutetuin käsin (massa on tahmeaa) ja paista miedolla lämmöllä öljytyssä pannussa 5−8 minuuttia per puoli.

Halkaise sämpylät ja paahda leikkauspinnat uunissa tai pannussa. Voitele pohja majoneesilla, aseta päälle karamellisoitua sipulia, punajuuripihvi, salaatinlehti sekä tomaattisiivut. Viimeistele punajuuriburger balsamicomajoneesilla ja sämpylällä.

 

Vihannesten, juuresten, perunan, marjojen ja hedelmien sekä viljavalmisteiden lisääminen ruokavalioon vähentää ilmastokuormitusta ja rehevöitymistä. Erityisesti kannattaa suosia kotimaisia satokauden kasviksia. Lue lisää